Benin

De HospitaalBroeders boden tot 2011 in Benin medische zorg vanuit twee ziekenhuizen, één in Porga en één in Tanguieta. De financiële ondersteuning van ons ziekenhuis is nu overgenomen door onze Italiaanse Broeders.

Tanguieta

Het ziekenhuis van St. John of God in Tanguieta is een algemeen ziekenhuis en heeft 170 bedden. Het ziekenhuis bestaat sinds 1970.

Porga

In 2001 gaven de HospitaalBroeders gehoor aan de urgente oproep van  de lokale bevolking om een gezondheidscentrum te openen in Porga. Het centrum heeft een kleine ziekenhuisafdeling met een capaciteit van vijftig bedden. Daarnaast zijn er: een kraamafdeling waar zwangere vrouwen worden geholpen, baby’s worden geboren en nazorg voor moeder en baby wordt gegeven en een afdeling die zich richt op preventie van ziektes. Vanuit die afdeling is er ook een outreach-programma opgestart: zes maal per maand bezoeken de artsen en verplegers de dorpen om de zieken te helpen.

Het Porga team bestaat uit één arts en een groep verplegers. Zij krijgen continue training en komen maandelijks bijeen om vooruitgang te bespreken.

In het centrum worden 7.200 mensen per jaar behandeld. Het ziekenhuis in Tanguieta steunt het centrum door middel van medicijnen, financiële bijdragen en kantoor spullen. Aan veel dingen is namelijk gebrek, zoals medicijnen, vroedvrouwen, geld en technische kennis.

Het centrum heeft in 2010 een aantal belangrijke successen geboekt:

  • Polio, mazelen, hersenvliesontstekingen, cholera en andere epidemieën zijn bestreden. Deze ziektes zorgen tot een paar jaar terug nog voor vele doden en zieken.
  • Het aantal -riskante- thuisbevallingen is drastisch afgenomen doordat steeds meer zwangere vrouwen hulp zoeken in het centrum.
  • Medische zorg wordt steeds toegankelijker door het centrum. Veel mensen uit Burkino Faso, net over de grens, komen ook naar Porga toe voor zorg.
Het ziekenhuis in Tanguieta

Het ziekenhuis in Tanguieta

Een nieuw gebouw in aanbouw

Een nieuw gebouw in aanbouw.