Basisonderwijs in Katick

De kinderen maken zich op voor de eerste schooldag

De kinderen maken zich op voor de eerste schooldag

De HospitaalBroeders zijn al bijna 500 jaar actief in de ontwikkelingssamenwerking. Wij bouwen ziekenhuizen en klinieken, en hebben nu, voor de eerste keer, ook een lagere school in Sierra Leone gebouwd. De school staat in het dorpje Makutheneh. Dit beviel zo goed dat een tweede dorp in Sierra Leone, Katick, ook een aanvraag voor een lagere school heeft ingediend bij de HospitaalBroeders.

Een school tegen analfabetisme

Wat belangrijk is voor ons, is het feit dat het besluit om een school te gaan bouwen vraag-gestuurd was: hij kwam als een dringende oproep van een gemeenschap. Veel dorpelingen zijn analfabeet en zij wilden een betere toekomst voor hun eigen kinderen. De dichtstbijzijnde school ligt kilometers verder. Een afstand die voor de kinderen niet haalbaar is om elke dag af te leggen. Een eigen school is dus geen overbodige luxe. Daarnaast is75% van alle vrouwen in Sierra Leone analfabeet: de bouw van deze school draagt eraan bij dat ook meisjes leren lezen en schrijven.

Opening van de school

De school is op 8 april 2012 geopend! Het was een feestelijke dag met veel zang en dans. De kinderen renden opgewonden door de feestvreugde heen. Zij kunnen niet wachten om naar school te gaan. Er zijn vier klassen en er gaan ongeveer honderd kinderen naar de nieuwe school. Bekijk hier de foto’s en film van de feestelijke opening!

Wilde Ganzen

Het scholenproject in Katick krijgt steun van ontwikkelingsorganisatie Wilde Ganzen. Met € 18.000 van Wilde Ganzen hebben we de bouw van deze school kunnen realiseren.

Ook de Wandelmarathon van Haarlem – wandelaars en een groep studenten van de Hogeschool InHolland Den Haag hebben bijgedragen aan de bouw! Samen hebben zij ruim € 4500 opgehaald voor de kinderen van Katick!

Wilde Ganzen

Wilde Ganzen