Kliniek in Sierra Leone

Ontwikkelingshulp aan vluchtelingen in Lungi
Van 1991 tot 2002 woedde een burgeroorlog in Sierra Leone. In 1998 werd het ziekenhuis van HospitaalBroeders in Lunsar aangevallen door rebellen. Ze zochten internationale aandacht en kidnapten drie dokters en een vrijwilliger. Na twee weken werd iedereen vrijgelaten. Het ziekenhuis werd volledig vernield en medische apparatuur werd gestolen. De Broeders uit Lunsar vluchtten na de aanval van de rebellen naar Lungi dat op 75 kilometer afstand van Lunsar ligt. Lungi was een van de veiligste steden in Sierra Leone waar de rebellen niet waren. Veel mensen vluchtten naar Lungi en er was dringend behoefte aan medische zorg. De Broeders huurden een huis dat werd omgebouwd tot kliniek.

Na de burgeroorlog in Sierra Leone
Na de oorlog vroeg de bisschop de Broeders terug te keren naar Lunsar. Aangezien zorg in Lungi nodig bleef, besloten de Broeders zich hier ook permanent te settelen. Er was een gebrek aan medische zorg en veel mensen waren afhankelijk van traditionele zorg en kruiden. Het Community Health Center werd gebouwd. De kliniek was een dagkliniek waar onder andere röntgenapparaten en ultrasounds beschikbaar waren. Ook was er apotheek en zorg voor aanstaande moeders. Ernstig zieke patiënten werden opgevangen in de kliniek totdat ze stabiel genoeg waren om naar een ziekenhuis over te brengen.

Om de kliniek weer op te bouwen hebben de  HospitaalBroeders een stuk grond van zestien hectare gekocht en zijn gestart met de  nieuwbouw.  De nieuwe kliniek opende op 6 maart 2010 haar deuren! Hier kun je een video zien van de opening.

De nieuwe kliniek

De nieuwe kliniek.

De feestelijke opening in maart 2010

De feestelijke opening in maart 2010.