Microkrediet in Sierra Leone

In 2005 is Broeder Peter Dawoh van de HospitaalBroeders naar Malawi geweest om te kijken hoe ons microkrediet voedselprogramma daar werkt.

Microkrediet in Afrika: het drogen van rijst

Microkrediet in Afrika: het drogen van rijst.

Met zijn opgedane kennis en ervaringen zijn we in 2006 gestart in Sierra Leone. In 2012 doen er al 1150 families in een straal van 40 kilometer rond het ziekenhuis mee. Broeder Peter noemt het landbouwproject waarbij boeren microkredieten krijgen Ehmonafah. Het betekent ‘winst’ of ‘profijt’. En dat is kort samengevat wat dit project oplevert: winst.

Deelname aan het voedselprogramma
Alle partijen profiteren van het microkrediet programma. De 26 boerengemeenschappen produceren genoeg voedsel voor alle dorpelingen samen. Het geleende deel wordt in de vorm van rijst, pinda’s en cassave terugbetaald aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis gebruikt dit gedeelte om patiënten en familieleden (die vaak van ver moeten komen en blijven slapen) eten te kunnen geven. De rest van de oogst wordt door de dorpen verkocht. Van de opbrengst kunnen ze weer andere zaken kopen. Hoe meer ze produceren, hoe meer extra inkomsten ze hebben.

Twee zakken zaaigoed als microkrediet
Bij aanvang van het project ontvangt elk dorp bijvoorbeeld twee zakken zaaigoed. Daarnaast krijgen de dorpen alle materialen die ze nodig hebben om op het land te werken, alsmede advies en training. Na de eerste oogst ‘betaalt’ het dorp één zak terug in de vorm van rijst. Deze wordt gebruikt als voedsel voor de patiënten in het ziekenhuis. Daarnaast moeten ze een zak zaaigoed terugbetalen die naar de zadenbank gaat voor de volgende oogst of voor nieuwe deelnemers aan het project.  Er zijn dorpen waar begonnen werd met twee zakken en waar 40 zakken waren geproduceerd na de eerste oogstperiode.

Flinke uitbreiding
In 2013 breiden we het programma uit naar 1500 families. 1500 families minder die honger lijden en die voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen. Wie had dat durven dromen?!

Hetzelfde microkrediet voedselprogramma is ook een succes in zowel Malawi als Ghana.

Hele dorpen zijn nu zelfredzaam

Hele dorpen zijn nu zelfredzaam.

Kinderen hebben nu geen honger meer

Kinderen hebben nu geen honger meer.