2018 is een jubileumjaar voor HospitaalBroeders in Kameroen. Helaas valt er weinig te vieren. Vijftig jaar geleden werd ons eerste ziekenhuis hier geopend. Tot vorige maand hadden we drie klinieken in Kameroen. Twee in en rond Douala en één in Batibo.
Batibo ligt in het Engelstalige gedeelte van Kameroen, tegen Nigeria aan. 20% van de bevolking woont hier en spreekt dus Engels. De rest van het land spreekt Frans. Dit is een koloniaal relict uit de jaren ’60, toen Kameroen onafhankelijk werd van Groot-Brittannië en Frankrijk.

Burgeroorlog
In de afgelopen (bijna) 70 jaar ging dit altijd goed, tot twee jaar geleden. Toen besloot president Paul Biya om rechtbankpersoneel en leraren van lagere scholen die Engels spraken te ontslaan en te vervangen door Franstalig personeel. De Engelstalige bevolking kwam hier tegen in opstand. De vreedzame protesten werden hardhandig door de militairen neergeslagen en bijna alle economische activiteit in het Engelstalige gedeelte kwam stil te liggen. Biya wist via de media de Franstaligen op te zetten tegen de Engelstaligen. Er ontstond een rebellenbeweging, de Amba-Boys, die een zelfstandige republiek willen uitroepen. In de afgelopen maanden is deze hele situatie steeds meer op een burgeroorlog gaan lijken. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 ontheemden.

Personeel in gevaar
Ons ziekenhuis in Batibo ligt eigenlijk in de vuurlinie. Zowel rebellen als het leger heeft het ziekenhuis en haar personeel lastig gevallen en in de laatste maand is het ziekenhuis door beide partijen een keer bezet. Bij de laatste bezetting zijn ook twee broeders en twee verpleegkundigen enige tijd gegijzeld. Daarop heeft onze directeur daar besloten om het ziekenhuis korte tijd te sluiten omdat het personeel in gevaar kwam. Uiteraard is de plaatselijke bevolking de dupe.

Volgende maand zijn er verkiezingen in Kameroen: we hopen dat daarna de situatie weer stabiel wordt zodat we zo snel mogelijk weer open kunnen.