(Morgen) op 10 oktober zijn er presidentsverkiezingen in Liberia. Na twee termijnen treedt de eerste vrouwelijke president die Afrika ooit had, Ellen Sirleaf Johnson, vrijwillig af. Dat is op zich al een geruststelling want dat gebeurt lang niet overal.

Hoewel de verkiezingen democratisch zijn wordt er toch gevreesd voor geweld: de belangen zijn enorm. Politiek maar ook economisch en sociaal.

We vroegen Broeder Peter Dawoh (directeur van ons ziekenhuis in Monrovia) naar de verwachtingen over eventueel oplaaiend geweld en wat het ziekenhuis daarvan merkt.

Peter: ‘Ons ziekenhuis bevindt zich in een gebied waar vier grote partijen hun achterban hebben. Daarom zijn wij de eerste die eventueel iets van het geweld zullen merken hier in het ziekenhuis. In de laatste paar weken reden de aanhangers van de vier kandidaten vaak met grote snelheid door de stad. Daarbij botsten ze letterlijk en figuurlijk nogal eens op elkaar. Toch is de schade tot dusver beperkt gebleven, gelukkig.

Elke partij is nu positief over de uitkomst. Ze denken allemaal dat ze gaan winnen. Maar de belangrijkste vraag blijft natuurlijk: zullen ze zich ook allemaal neerleggen bij het verlies van hun partij? Als het antwoord daarop ‘ja’ is dan zou dat een van de mooiste mijlpalen zijn in de geschiedenis van dit prachtige land.

Als ze dat niet doen, dan vrees ik de consequenties en die kunnen rampzalig zijn. We bidden dus voor een positieve uitkomst!’