Peter Lansana Dawoh is directeur van ons ziekenhuis in Monrovia, een wereldstad in het arme Liberia. Hij kent de problemen van de Afrikaanse gezondheidszorg als geen ander. ‘De grootste uitdaging in Liberiaanse gezondheidszorg is de infrastructuur. Én dat er te weinig gespecialiseerde artsen zijn. Malaria, longontsteking en ziektes die gerelateerd zijn aan slecht drinkwater zoals diarree zijn de oorzaak van de hoge kindersterfte in Liberia.

Gelukkig kan het ziekenhuis wel veel werk verzetten. We hebben de faciliteiten en het personeel; de artsen, verpleegkundigen en paramedisch personeel in het ziekenhuis die zich allemaal inzetten voor het welzijn van de patiënt. Én wij hebben de medicijnen. Want vaak zijn er in Liberia geen medicijnen voor handen om een zieke te behandelen en sterven patiënten onnodig. Maar wij hebben gelukkig wel medicijnen. Door dit alles kunnen we bijna elke patiënt die naar het ziekenhuis komt behandelen.

Zorg in de sloppenwijk
De armoede in Monrovia is groot. Bijvoorbeeld in de sloppenwijk New Kru Town wonen mensen die niet de middelen hebben om naar het ziekenhuis toe te komen. Ons ziekenhuis bestiert daarom daar een dependance: de New Kru Town clinic. Deze kliniek is er voor een kwetsbare groep van de stad, namelijk de mensen die erg arm zijn. Op deze manier hebben zij ook toegang tot gezondheidszorg.

In de weekenden rijden mensen anders
Het ziekenhuis behandelt zo’n 26.000 patiënten per jaar. De afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis heeft het drukker dan in andere ziekenhuizen: ‘Ons ziekenhuis zit midden in de stad. Bij het stadsleven komen veel uitdagingen kijken. We zien een grote toename van eerste hulp patiënten ’s nachts, in de weekenden en op feestdagen. Het gaat niet zo zeer om geweld, maar weet je, in Afrika rijden de mensen in de weekenden en op feestdagen anders dan doordeweeks.

Grootste succes in 2018
In afsluiting van 2018 vroegen we broeder Peter naar het grootste succes van het jaar: ‘We hebben diverse electriciteitsgeneratoren, ook één die 24 uur per dag werkt. Het benzineverbruik voor deze generatoren is een grote kostenpost. Het grootste succes in 2018 was het benzineverbruik te verminderen. We hebben de maandelijkse kosten met $10.000 kunnen verlagen door meetapparatuur aan te brengen en zo het verbruik beter te kunnen monitoren.’

Bericht van broeder Peter voor de Nederlandse donateurs
Broeder Peter wil graag de Nederlandse donateurs iets zeggen: ‘Heel hartelijk bedankt voor de steun die we krijgen. Ons ziekenhuis in Monrovia, is hier heel erg bij gebaat. Het nieuwe watersysteem en de New Kru Town kliniek waren er niet geweest zonder bijdragen van de Nederlandse donateurs. Ook hebben we personeelsverblijven kunnen bouwen dankzij de samenwerking tussen HospitaalBroeders en Wilde Ganzen. Door dit alles kunnen we zorg geven aan de mensen in Monrovia. Ik wil graag iedereen heel hartelijk danken voor de gedane steun. Wij blijven doorgaan en ik zou dan ook willen vragen aan de Nederlandse donateurs om ons te blijven steunen.’