Johannes de Deo


Johannes de DeoEen 500 jaar lange geschiedenis van liefde, zorg en mededogen
Rond 1537 werd Juan Ciudad (Johannes de Deo) ontslagen uit de psychiatrische inrichting in Granada, een grote Spaanse stad. De geestelijke gezondheidszorg was in die tijd nog zeer primitief en na zijn ontslag zwierf hij dakloos rond. Hij trok zich het lot van de zieken, zwakken en daklozen zeer aan en zijn ervaringen in dit ‘dolhuis’ van Granada motiveerden hem zich voor hen in te zetten. Hij wilde hun zorgen verlichten en hen helpen bij het zoeken naar een nieuw thuis en een nieuwe toekomst.

Geestelijke gezondheidszorg
Met de hulp van vele inwoners uit de stad stichtte Juan Ciudad een eigen hospitaal in Granada waar patiënten geestelijke gezondheidszorg konden ontvangen. Dit hospitaal werd een toevluchtsoord voor talloze zieken en ontheemden. In eerste instantie werden vooral mensen met psychische nood geholpen. Al snel noemden de mensen hem ‘Johannes de Deo’, Johannes van God. Nog tijdens zijn leven kreeg hij vele opvolgers die net als hij, liefde, zorg en mededogen uitdroegen. Diegenen die zijn werk voortzetten uit zijn naam werden HospitaalBroeders genoemd. Lees hier de (Engelse) Biografie van Johannes de Deo.

Psychiatrische en algemene ziekenhuizen: hulp anno nu
Met steun van vele Nederlandse donateurs is HospitaalBroeders tegenwoordig actief in negen Afrikaanse landen. Wij financieren, bouwen en beheren daar psychiatrische en algemene medische centra.

HospitaalBroeders: een erkende goede doelen organisatie
De Internationale Orde van HospitaalBroeders werd 500 jaar geleden in Rome opgericht en is een van de opvolgers die het werk van Johannes de Deo voortzetten. De orde maakt nu deel uit van de Ierse organisatie Saint John of God. Deze erkende goede doelen organisatie wordt gecontroleerd door de Ierse regering. In Nederland heeft HospitaalBroeders een ANBI beschikking.