Beroepsopleiding voor jongeren met een beperking in Afrika

 


Beroepsopleidingen voor jongeren met een beperking, Malawi


Beroepsopleiding voor jongeren met een beperking

In het uitgebreide complex van HospitaalBroeders in Malawi staat ook het St. John of God Institute of Vocational Training. Dit is het beroepsopleidingencentrum voor jongeren met een psychische stoornis of een verstandelijke beperking. Inwoners van Mzuzu en omstreken met een verstandelijke beperking kunnen hier een opleiding volgen die hen in staat stelt om een baan te vinden.
Er is een naaiatelier, een tuincentrum, timmerwerkplaats, computerzaal en economie- en huishoudafdeling. De leerlingen betalen een zeer kleine bijdrage aan het centrum.
Nadat zij een bepaald niveau in de training hebben gehaald, mogen zij gaan werken als stagiaires zodat zij hun vaardigheden nog meer uitbreiden. De opleidingen duren één jaar. Na het afronden van de opleiding en de stage zijn de leerlingen beter voorbereid voor een plek in de maatschappij en kunnen zelfstandig hun bestaan opbouwen.

Van de Elvira school naar een beroepsopleiding
Kinderen met een handicap kunnen als ze vier jaar zijn terecht op de Elvira school. Wanneer het mogelijk is gaan deze kinderen als ze vijftien zijn naar het Venegas centrum. Hier blijven ze vijf tot twaalf maanden om te kijken waar ze goed in zijn. Ze volgen cursussen in naaien, koken en timmeren. Wanneer ze een vak hebben gevonden dat ze leuk vinden stromen ze door naar het Institute for Vocational Training. Velen beginnen een eigen naaiatelier, en anderen gaan in dienst bij een bouwbedrijf of worden timmerman.

Daarnaast is er ook een groep jongeren met een beperking die thuis begeleiding krijgt zodat ze zelf een zelfstandige toekomst kunnen opbouwen.

Acteur Waldemar Torenstra op bezoek
Waldemar Torenstra bezoekt beroepsopleiding voor jongeren met beperking in MalawiDe sympathieke acteur Waldemar Torenstra was op bezoek en was onder de indruk: “In Nederland hebben jongeren met een beperking allerlei mogelijkheden. In Afrika is dat compleet anders. Ik mocht even binnenkijken in de Vocational Training in Mzuzu. Er was naailes en huishoud les, je zag hoe ze genoten om iets te leren. Meiden die gehandicapt zijn en vaak ook nog een hele achtergrond met zich meedragen. Een zelfstandig bestaan opbouwen is belangrijk omdat deze ‘zwakke’ groep door vrijwel niemand wordt geholpen in een arm land als Malawi.”

Beroepsopleiding voor jongeren met een beperking in Malawi

 

 

BEKIJK OOK