Microkrediet | Landbouwproject in Sierra Leone

 


Landbouwproject Sierra Leone


Microkrediet voor landbouwvprojecten Sierra LeoneMicrokrediet

Sinds 2006 is ons landbouwproject ‘Ehmonafah’ gestart. Boeren in de omgeving van Lunsar krijgen microkredieten. Boerengemeenschappen produceren nu genoeg voedsel voor alle dorpelingen samen. Er doen nu 1500 families in een straal van 40 kilometer rond het ziekenhuis mee. We noemen het landbouwproject waarbij boeren microkredieten krijgen Ehmonafah. Het betekent ‘winst’ of ‘profijt’. En dat is kort samengevat wat dit project oplevert: winst.

Deelname aan het voedselprogramma

Alle partijen profiteren van het microkrediet programma. De 26 boerengemeenschappen produceren genoeg voedsel voor alle dorpelingen samen. Het geleende deel wordt in de vorm van rijst, pinda’s en cassave terugbetaald aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis gebruikt dit gedeelte om patiënten en familieleden (die vaak van ver moeten komen en blijven slapen) eten te kunnen geven. De rest van de oogst wordt door de dorpen verkocht. Van de opbrengst kunnen ze weer andere zaken kopen. Hoe meer ze produceren, hoe meer extra inkomsten ze hebben.

Twee zakken zaaigoed als microkrediet

Bij aanvang van het project ontvangt elk dorp bijvoorbeeld twee zakken zaaigoed. Daarnaast krijgen de dorpen alle materialen die ze nodig hebben om op het land te werken, alsmede advies en training. Na de eerste oogst ‘betaalt’ het dorp terug in de vorm van één zak rijst. Deze wordt gebruikt als voedsel voor de patiënten in het ziekenhuis. Daarnaast moeten ze een zak zaaigoed terugbetalen die naar de zadenbank gaat voor de volgende oogst of voor nieuwe deelnemers aan het project.  Er zijn dorpen waar men begon met twee zakken en waar 40 zakken waren geproduceerd na de eerste oogstperiode.

 

 

BEKIJK OOK