Geestelijke gezondheidszorg in Lilongwe

 


Psychiatrisch ziekenhuis Lilongwe, Malawi


Geestelijke gezondheidszorg Malawi LilongweGeestelijke gezondheidszorg in Lilongwe

Malawi heeft ruim 13 miljoen inwoners. Toch zijn er maar drie faciliteiten gericht op geestelijke gezondheidszorg: ons centrum in Mzuzu in het noorden, het ziekenhuis in Zomba in het zuiden en het Bwaila ziekenhuis in het midden van het land. Daarom openden wij in november 2012 een nieuw centrum in de hoofdstad Lilongwe.

Onderzoek naar zorg
Uit een landelijk onderzoek uitgevoerd door de Malawische overheid in 2011 is gebleken dat zorg voor mensen met een beperking nauwelijks wordt aangeboden. Ons centrum is de enige plek in de hoofdstad en omstreken waar mensen terecht kunnen voor behandeling, advies en medicatie. De reacties van de patiënten zijn zeer positief. Dankzij medicatie en behandelingen kunnen veel van hen weer een normaal leven leiden. Het complex bestaat uit een inloopcentrum, een opvang voor langere tijd, een centrum voor kinderen en een accommodatie voor onze stafleden.

Onderwijs

Er wordt naast medische behandeling ook gezorgd voor onderwijs. Kinderen met een beperking of psychische aandoening hebben speciaal onderwijs nodig met aangepast lesmateriaal en speciaal getrainde onderwijzers. Ze kunnen vaak niet meekomen op reguliere scholen met als gevolg dat ze gedwongen thuis blijven. In ons centrum is er voor hen wél een plekje.

Nieuwbouw
Sinds 2016 zijn we gehuisvest in een nieuw gebouw, zodat we de inwoners van Lilongwe en omgeving beter kunnen bedienen.

Paul in het House of Hospitality

Paul wil weer vechten voor een toekomst.
Hier zie je hem tijdens een van de activiteiten: koken. Paul had problemen thuis. Op het moment dat zijn ouders gingen scheiden, koos hij ervoor om bij zijn moeder te wonen. Zijn vader vervloekte hem hiervoor. Toen zijn moeder overleed, moest hij toch bij zijn vader gaan wonen. Het was een moeilijke tijd en Paul zag het niet meer zitten. Hij is inmiddels vijf weken in ons psychiatrisch centrum en het gaat gelukkig een stuk beter met hem!

 

Onze helden

 

BEKIJK OOK