Straatkinderen, Malawi


Malawi Opvang straatkinderenStraatkinderen krijgen hulp

Het Umoza project is er speciaal voor straatkinderen. Elke week gaat een team van HospitaalBroeders de straat op om te kijken of er kinderen op straat leven. Hierbij worden ze geholpen door de politie en buurtbewoners. De kinderen worden opgevangen en hun situatie wordt bekeken. Het doel is dat de kinderen uiteindelijk terugkeren naar hun ouders of dorp. We vangen ze op en zorgen dat hun leefomstandigheden verbeteren. In de afgelopen jaren konden vele kinderen weer terugkeren naar hun familie.


Grote vooruitgang

De cijfers tonen de afgelopen jaren een rooskleurig beeld. Minder dan 10% van de kinderen die de afgelopen jaren op straat leefde is naar de straat teruggekeerd. 80% van de kinderen is teruggekeerd naar hun familie en leeft nu in verbeterde omstandigheden.


Onderwijs voor straatkinderen

Veel kinderen willen weer naar school. Als ze daarvoor kiezen, betalen wij het schoolgeld, het uniform en de boeken. Scholing biedt deze kansarme jongeren hoop op een betere toekomst. Door de leerachterstand kunnen niet alle kinderen meteen instromen in het reguliere onderwijs. Wij hebben een aparte klas opgezet waar kinderen komen voor extra hulp met lezen en schrijven. Na een jaar zijn ze klaar om naar een reguliere school te gaan. De kinderen krijgen ook les in persoonlijke verzorging en voeding. Veel aandacht wordt besteed aan seksuele voorlichting en Hiv/Aidspreventie.


Recreatiemogelijkheden

Er wordt in het Umoza programma ook veel aandacht besteed aan sport. Voetbal en tafeltennis zijn het populairst. Ook is er een traditionele zang -en dansgroep. Zij treden op tijdens officiële gelegenheden in en rond Mzuzu.


Waldemar Torenstra opende nieuw opvanghuis voor straatkinderen

Waldemar Torenstra bezoekt straatkinderen MalawiDe innemende acteur Waldemar Torenstra opende het nieuwe opvanghuis voor straatkinderen, met een traditionele dans die hij samen met zo’n dertig kindern uitvoerde. Wat een feest!  Hij draagt de straatkinderen een erg warm hart toe: “Ze vangen in Mzuzu straatkinderen op, en zorgen dat ze een goede opleiding kunnen krijgen. Het was fantastisch om te zien hoe blij ze waren toen ze aan het dansen waren.  Het verhaal van ieder kind is aangrijpend, en dan is het te gek om te zien hoe goed ze het hier hebben.. Charles, de leider van de dansgroep is bijvoorbeeld van straatkind opgeleid, en had net gehoord dat hij was toegelaten tot de universiteit.”

 

Onze helden

 

BEKIJK OOK