Zelfhulpgroepen voor vrouwen in Malawi microkrediet - empowerment - spaarsysteem

 


Zelfhulpgroepen voor vrouwen, Malawi


Malawi Zelfhulpgroepen voor vrouwen | empowerment AfrikaZelfhulpgroepen: Spaarprogramma

HospitaalBroeders ondersteunt een succesvol spaarprogramma, opgestart door de Duitse organisatie Kindernothilfe, voor arme vrouwen in Malawi. Dat is hard nodig want het gemiddelde jaarinkomen in Malawi is € 250. Er zijn zelfs mensen die nog minder verdienen. Dit zijn vooral vrouwen die puur en alleen omdat zij vrouw zijn niet hoger op kunnen komen. Om deze arme vrouwen te helpen hebben wij zogenaamde zelfhulpgroepen in het leven geroepen. Het idee hierachter is dat armoede geen gegeven toestand is maar juist een sociale positie die je inneemt en waaruit je kunt bewegen.

Vrouwen sparen samen geld

Zo’n zelfhulpgroep bestaat uit ongeveer 20  vrouwen. Zij komen wekelijks bij elkaar en sparen dan een vast bedrag. Telkens krijgt een van de vrouwen een lening uit de spaarpot. Dit wordt terugbetaald met rente. Zo groeit het totale spaarbedrag!

Een zelfstandig leven

Rose Kaunda kon dankzij de lening een winkeltje beginnen waar ze maaltijden van kip en frietjes verkoopt. Door haar succesvolle onderneming was ze zelfs in staat binnen een jaar haar eigen huis te kopen! Veel van de vrouwen richten zich op de verkoop van vis, zout, groente of zeep. Weer anderen maken bakstenen en een van de vrouwen verhuurt trouwjurken. De deelnemende vrouwen zijn hierdoor in staat hun kinderen naar school te laten gaan en een zelfstandig leven op te bouwen.


Empowerment van ‘onze’ vrouwen

Onze directeur Charles Masulani legt uit: “Dit is een innovatieve strategie voor ons die zorgt voor sociale, economische en politieke empowerment van ‘onze‘ vrouwen. Het succes zit  ‘m erin dat de vrouwen als afzonderlijke individuen een achtergestelde positie hebben in onze traditionele samenleving en geen stem hebben. Maar als homogene groep zijn ze opeens mensen die wel gehoord worden. En serieus worden genomen!”

 

 

BEKIJK OOK