Child Development Center Zambia


Child Development Center voor kinderen met een beperking

Voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking is het leven niet makkelijk, al helemaal niet in Afrika. Zij worden vaak buitengesloten en krijgen niet de verzorging en begeleiding die zij nodig hebben. Ook heerst er een groot stigma op een beperking. Het wordt vaak gezien als ‘een straf van God’ of het wordt afgedaan als hekserij. Het gevolg is dat kinderen met een beperking niet naar school gaan. Ze zitten de hele dag thuis; zonder therapie, zonder scholing en zonder vriendjes. Daarom hebben wij in 2014 besloten onze faciliteiten in Zambia voor kinderen met een beperking uit te breiden met het Child Development Center. Dit was hard nodig! Ons centrum haalt deze kinderen uit hun isolement.

Het centrum

Het centrum biedt plek aan ongeveer 100 kinderen. In het centrum krijgen ze de juiste diagnose, therapieën en educatie. In het centrum zijn lesruimtes, vier slaapzalen voor de kinderen, speel- en therapieruimtes. Ook is er een verblijfplaats voor de moeders. De ouders worden actief betrokken bij de behandelingen. Zij krijgen begeleiding en voorlichting over hoe zij het beste met hun kind om kunnen gaan.

 1. Home Based Early childhood intervention
  De kinderen worden thuis door onze artsen bezocht. Dit doen wij omdat wij vinden dat de thuisomgeving de beste omgeving om te leren is en dat ouders de eerste en beste leraren van kinderen zijn. Dat noemen we ‘positive parenting’. Wij hebben ook zeven centra buiten het Child Development Center. Deze centra liggen vaak op afgelegen plaatsen en bieden mensen de mogelijkheid om toch hulp te zoeken. In deze zeven centra behandelen wij ook kinderen met een beperking. Onze specialistische hulp is hard nodig. Er komen zelfs kinderen uit de hoofdstad, Lusaka, naar onze centra.
 1. De kleuterschool
  Na het Home Based programma stromen de kinderen door naar de speciale kleuterschool. Het is echter meer dan een kleuterschool alleen. De school draagt het Early Childhood Intervention programma uit. Dit programma helpt kinderen van drie tot zeven jaar die kampen met een lichamelijk of verstandelijke beperking. De focus ligt in het onderwijzen en betrekken van de ouders bij de behandeling. Daarnaast nemen we de stigma weg die het hebben van een beperking met zich meebrengt in Afrika.
  De moeders worden dan ook erg betrokken bij het programma. Ze komen elke eerste maandag van de maand samen voor groepssessies waarbij ze hun ervaringen kunnen delen. Ook krijgen ze twee kilo graan en maïs mee als voedselsupplement.
 1. Fysiotherapie voor kinderen met een beperking
  Veel kinderen met een lichamelijk beperking zijn intellectueel goed in staat om naar school te gaan. Helaas werkt hun lichaam niet mee. Door de hulp van fysiotherapeuten worden de kinderen getraind zodat zij hun hoofd recht kunnen houden, hun armen kunnen bewegen of leren lopen. Vaak komen de kinderen al op jonge leeftijd en blijven ze jaren fysiotherapie volgen. Velen zijn in staat naar school te gaan of werk te vinden omdat zij aan hun lichamelijke beperking blijven werken.
 1. Educational assessments
  Hier werken de special needs leraar en de fysiotherapeuten samen om kinderen voor te bereiden op regulier onderwijs. De kleine Lwendo kwam ook bij ons terecht. Hij had geen controle over zijn armen maar hij kon wel goed lopen. Samen met de leraar en de fysiotherapeuten heeft hij geleerd zijn handen en armen onder controle te houden. Hij kan nu prachtige tekeningen maken en is klaar voor school!
 1. IGA (Income Generating Activities)
  In dit in 2009 gestarte programma worden moeders ondersteund van kinderen met een beperking. Een aantal van deze vrouwen leeft in grote armoede en kan niet voor haar kinderen zorgen. De vrouwen houden kippen en kunnen de kuikens en eieren verkopen. Hiermee verdienen ze geld om zichzelf en hun kinderen te onderhouden. In 2011 is het programma uitgebreid naar drie gebieden rondom de stad Monze. Vrouwen in deze gebieden kunnen door middel van het houden van geiten of varkens inkomen genereren. Vanuit ons centrum krijgen ze een klein startkapitaal van € 285 per gebied. De projecten lopen goed en worden door de moeders zelf gerund.

Steun van Wilde Ganzen

De organisatie Wilde Ganzen heeft de bouw van het Child Development Center gesteund met € 28.000. Mede dankzij hen krijgen deze kinderen de hulp die zij nodig hebben.

Child Development Center

 

 

BEKIJK OOK