Kameroen

HospitaalBroeders in Kameroen

Kameroen heeft ongeveer 27 miljoen inwoners en is verdeeld in een Frans- en Engelstalig gedeelte. Ongeveer 20% van de bevolking woont in het Engelstalige gedeelte. Hier, in Batibo staat het oudste door HospitaalBroeders gebouwde ziekenhuis (1984). In Douala, in het Franstalige gedeelte hebben we nog twee klinieken. In Kameroen wordt er €148 per inwoner besteed (in NL: €5.385).
De overheid focust vooral op moeder- en kindzorg: onze centra voeren vaccinatieprogramma’s uit (tetanus, polio, gele koorts etc.). Want de kindersterfte is enorm hoog: één op de 13 kinderen sterft voor vijfde levensjaar (in NL: één op 256).
Sinds 2017 woedt in Kameroen een gewapend conflict tussen de Engelstalige separatisten en de regering. De separatisten willen een onafhankelijke staat stichten: Ambazonia.

Ziekenhuis in Batibo, Kameroen

Batibo is een stadje in het noordwesten van Kameroen met ruim 20.000 inwoners. Het is er erg nat; meer dan 165 dagen per jaar regent het. Het droge seizoen wisselt het natte af. Dat zorgt voor veel logistieke problemen: in de natte periode is het voor inwoners uit kleine dorpjes rondom de stad, nauwelijks mogelijk om te reizen.

In 1984 bouwden we hier een algemeen ziekenhuis met 75 bedden. Er werken ongeveer 35 mensen in dit regionale ziekenhuis. Het ziekenhuis in Batibo heeft veel last van het gewapende conflict tussen de separatisten en de regering. Al enkele keren is er personeel ontvoerd of vastgehouden. De Outreach-teams van ons ziekenhuis bezoeken wekelijks dorpjes in de omgeving van Batibo.

Bevalling in Afrika in HospitaalBroeders ziekenhuis in Kameroen

Outreach programma in Kameroen

In navolging op de succesvolle Outreach programma’s van HospitaalBroeders in onder andere Zambia, Malawi en Sierra Leone, is broeder Linus begonnen met het opzetten van een Outreach-programma rondom de stad Batibo. In het bergachtige gebied rondom Batibo zijn veel kleine dorpjes. Oudere mensen en zwangere vrouwen kunnen in het regenseizoen -dat soms wel zeven maanden duurt- met geen enkele mogelijkheid bij ons ziekenhuis in Batibo komen. Daarom hebben we op een aantal strategische plaatsen plekken ingericht waar personeel vanuit ons ziekenhuis de dorpsbevolking kan behandelen. Iedere week komt er een team van artsen en verpleegkundigen uit ons ziekenhuis langs.

We bereiken mensen die anders geen zorg zouden hebben

“In het Outreach-programma vaccineren we dorpskinderen. Hier bereiken we ook mensen die anders geen gezondheidszorg zouden krijgen. We behandelen vooral malaria, hoge bloeddruk en buiktyfus. De mensen zijn blij dat we naar ze toekomen. “

Broeder Linus Tangu, ziekenhuisdirecteur

Kliniek in Yassa (Douala), Kameroen

Sinds 2014 staat in Yassa, aan de rand van de drukke stad Douala, het Saint Jean de Dieu Hôpital. Dit ziekenhuis heeft een drukbezochte moeder- en kindafdeling. Er worden niet alleen bevallingen gedaan, er wordt ook voorlichting gegeven aan zwangere moeders én er worden baby’tjes en kleine kinderen gevaccineerd tegen ziektes als polio en tetanus. Daarnaast is het ziekenhuis gespecialiseerd in orthopedie. Zo worden er onder andere kinderen met vergroeiingen aan hun benen geopereerd zodat ze kunnen lopen.

Ziekenhuis in Boko (Douala), Kameroen

Sinds 2011 leveren we in de arme en drukke wijk Boko, reguliere basiszorg. Het centrum staat zeer goed bekend: er is elke dag veel aanloop. Ook in Boko heeft de overheid ons centrum aangewezen om het vaccinatieprogramma voor kinderen onder de vijf jaar uit te voeren. Ook is er een kraamafdeling. In 2022 zijn we verhuisd naar een nieuwe en grotere locatie. Hier kunnen we patiënten nog beter van dienst zijn.

In 2023 kreeg dit ziekenhuis financiering van Contribute Foundation om de benodigde apparatuur aan te schaffen. Met deze nieuwe apparaten kan het ziekenhuis én betere zorg leveren én meer inkomsten genereren. Met deze extra inkomsten wordt een Outreach-programma uitgevoerd naar het Boko Plateau. Hier wonen veel jonge en vaak arme mensen die gezondheidszorg niet kunnen betalen. Ons team biedt hier gratis zorg, zodat ook deze mensen toegang tot gezondheidszorg hebben.

Gezondheidszorg in Afrika