Psychiatrisch ziekenhuis Lilongwe, Malawi


Geestelijke gezondheidszorg Malawi LilongweGeestelijke gezondheidszorg in Malawi

Malawi heeft ruim 13 miljoen inwoners. Toch zijn er maar drie faciliteiten gericht op geestelijke gezondheidszorg: ons centrum in Mzuzu in het noorden, het ziekenhuis in Zomba in het zuiden en het Bwaila ziekenhuis in het midden van het land. Daarom openden wij in november 2012 een nieuw centrum in de hoofdstad Lilongwe.

Onderzoek naar zorg
Uit een landelijk onderzoek uitgevoerd door de Malawische overheid in 2011 is gebleken dat zorg voor mensen met een beperking nauwelijks wordt aangeboden. Ons centrum is de enige plek in de hoofdstad en omstreken waar mensen terecht kunnen voor behandeling, advies en medicatie. De reacties van de patiënten zijn zeer positief. Dankzij medicatie en behandelingen kunnen veel van hen weer een normaal leven leiden. Het complex bestaat uit een inloopcentrum, een opvang voor langere tijd, een centrum voor kinderen en een accommodatie voor onze stafleden.

Onderwijs

Er wordt naast medische behandeling ook gezorgd voor onderwijs. Kinderen met een beperking of psychische aandoening hebben speciaal onderwijs nodig met aangepast lesmateriaal en speciaal getrainde onderwijzers. Ze kunnen vaak niet meekomen op reguliere scholen met als gevolg dat ze gedwongen thuis blijven. In ons centrum is er voor hen wél een plekje.

Nieuwbouw
Sinds 2016 zijn we gehuisvest in een nieuw gebouw, zodat we de inwoners van Lilongwe en omgeving beter kunnen bedienen.

 

Onze helden

 

BEKIJK OOK