Ghana

HospitaalBroeders in Ghana

Ghana is waarschijnlijk het meest ontwikkelde land in Afrika waar HospitaalBroeders een aantal ziekenhuizen hebben. Het was het eerste land dat onafhankelijk werd (1957) in Sub-Sahara en heeft al decennia een goed werkende democratie. Het is ook een van de weinige landen in Afrika waar mensen een ziektekostenverzekering kunnen afsluiten. In Ghana heeft HospitaalBroeders twee grote ziekenhuizen, twee medische klinieken en een uitgebreid outreach programma. Samen behandelen zij bijna 200.000 patiënten per jaar. Bekijk hieronder alle activiteiten die we in Ghana hebben.

Kliniek Amrahia, Ghana

Amrahia is een buitenwijk van hoofdstad Accra. Hier is het hoofdkantoor van de African Province van HospitaalBroeders gevestigd. Op het moment dat we hier ons administratief centrum betrokken, zagen we dat de plaatselijke bevolking zeer slechte toegang tot goede gezondheidszorg had. Na een enquête onder de lokale bevolking en na uitgebreide gesprekken met dorpsoudsten en community leiders werd gekeken waar de meeste behoefte aan was. Daarop werd besloten om naast het administratieve centrum ook een kleine kliniek te openen op het terrein: de St. John of God Clinic. Inmiddels staat er een volwaardige kliniek waar bijna 14,000 patiënten per jaar geholpen worden en waar 124 medewerkers in dienst zijn. De kliniek is gespecialiseerd in moeder- en kindzorg en hiv/aids zorg. Zo’n 200 tot 300 schoolkinderen worden per maand gecheckt door onze School Health Service teams.
Vanuit de kliniek wordt ook een Outreach project in de wijk Adenta gedaan dat gericht is op ouderen. In workshops leren ouderen hoe ze op een gezondere manier kunnen leven en eten. Voorlichting over diabetes en ouderdomsziekten maken onderdeel uit van het programma.

Meer dan 14.000 patiënten per jaar

Niet alleen medische diensten

“Vaccinatieprogramma’s, moeder- en kindzorg, wekelijkse bezoeken aan scholen, ons programma hier is sinds 2011 flink gegroeid. Dat toont aan dat er altijd behoefte is aan hoogwaardige kwalitatieve zorg.”

Broeder Bartholomew, Provincial Superior St. John of God Africa

Ziekenhuis Asafo, Ghana

Het stadje Asafo ligt in de westelijke regio van Ghana. Dit landelijke gebied heeft ongeveer 150.000 inwoners. Het St. John of God Hospital Asafo is het op één na grootste ziekenhuis van HospitaalBroeders in Afrika met ruim 320 medewerkers en 150 bedden. Dit ziekenhuis heeft een interessant Nederlands tintje: het werd in 1956 gebouwd door een Nederlandse missionaris.

In het ziekenhuis is ook een speciale Hiv/Aids-kliniek opgezet. De werkmethode is gebaseerd op het nationale Aidsprogramma van het Ministerie van Gezondheid, waardoor er volledige steun is van de Ghanese overheid. Er wordt voorlichting gegeven en getest. Er is een programma ontwikkeld om te zorgen dat er geen transmissie plaatsvindt van moeder naar kind bij het geven van borstvoeding.

± 70.000 patiënten per jaar

Patientje in ons ziekenhuis in Asafo, Ghana

Outreach programma in Ghana

Vanuit onze ziekenhuizen en klinieken wordt een uitgebreid Outreach programma gerund. Dit houdt in dat dorpen en scholen in de omgeving van het ziekenhuis bezocht worden door verpleegkundigen en onderwijzers. Voorlichting is een belangrijk onderdeel: kinderen tussen de vijf en twaalf jaar leren over gezondheid en hygiëne. Het programma richt zich op het belang van persoonlijke hygiëne en verzorging van het lichaam. Oudere kinderen leren ook over menstruatie, het voorkomen van Hiv/Aids en tienerzwangerschappen.
In Ghana hebben we Outreach teams vanuit ons ziekenhuis in Asafo en vanuit onze klinieken in Amrahia en Oseikojokrom.

Meer dan 11.000 patiënten per jaar

Outreach in Ghana, artsen en verpleegkundigen gaan naar de dorpen toe

Ziekenhuis in Koforidua, Ghana

Het St. Joseph Hospital in Koforidua is het grootste ziekenhuis van HospitaalBroeders in Afrika met ruim 180 bedden en meer dan 400 man personeel. Het werd in 1959 gebouwd. In 2010 werd er naast het oorspronkelijke gebouw een gloednieuw ziekenhuis gebouwd met Nederlands donateursgeld. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in orthopedie en traumatologie. Daarnaast is het ook een opleidingsziekenhuis voor studenten Geneeskunde. Jarenlang zijn er vanuit Nederlandse ziekenhuizen dokters en specialisten in Koforidua geweest om de plaatselijke dokters te helpen en te onderwijzen. Het ziekenhuis heeft een grote aantrekkingskracht op patiënten: 5% van alle patiënten komt uit andere West-Afrikaanse landen zoals Togo, Benin en Ivoorkust.

Bijna 100.000 patiënten per jaar

Kliniek in Oseikojokrom, Ghana

Het dorpje Oseikojokrom – in het westen van Ghana – ligt op de grens met Ivoorkust. Het gebied heeft slechte voorzieningen: een gebrekkig elektriciteitsnetwerk, een erbarmelijk wegennet en slecht drinkwater. De bevolking is erg jong en leeft met name van de landbouw. Door de armoede is het sterftecijfer hier hoog. Vanaf de jaren ’70 was dit een ver Outreach kliniekje van het ziekenhuis in Asafo. In 2007 kwam er een nieuw gebouw en met de steun van een Nederlandse donateur werd in 2017 een nieuwe apotheek en een laboratorium gebouwd.
Voorlichtings- en awareness campagnes worden vanuit de kliniek ondernomen in de wijde omtrek. In het Safe Motherhood programma leren jonge moeders hoe te zorgen voor hun kinderen en op scholen wordt voorlichting gegeven aan kinderen over hygiëne.

"Voor ons betekent deze kliniek heel veel. De mensen van Oseikojokrom en de omgeving moesten ver reizen over slechte en onveilige wegen voor simpele onderzoeken en behandelingen. Dat is nu niet meer nodig!"

(Chairman van Oseikojokrom, Nana Amo Peter)

Meer dan 6.000 patiënten per jaar