Liberia

HospitaalBroeders in Liberia

Liberia kennen we vooral door de ebola-epidemie en de bloedige burgeroorlog die het land 10 jaar teisterde. En van de rebellenleider Charles Taylor die in Den Haag werd veroordeeld tot misdaden tegen de menselijkheid. Nog steeds heeft Liberia het zwaar. Heel begrijpelijk want Liberia behoort tot de vijf armste landen ter wereld. Een land met een slecht functionerend gezondheidszorg systeemgezondheidszorgsysteem en een heel jonge bevolking. 42% van de bevolking is jonger dan 15 jaar oud. HospitaalBroeders runt vanuit de hoofdstad Monrovia een groot ziekenhuis. Ook zijn we actief in de sloppenwijk New Kru Town.

Ziekenhuis Monrovia, Liberia

In Monrovia, de hoofdstad van Liberia, staat sinds 1963 het St. Joseph’s Catholic Hospital. De werkomstandigheden hier zijn niet makkelijk: er zijn 13.000 spoedgevallen per jaar en veel patiënten zijn niet in staat om de behandelingen te betalen. Met behulp van de Spaanse tak van de HospitaalBroeders, Juan Ciudad, is het ziekenhuis in 2008 helemaal opgeknapt. Er is een drukke Spoedeisende Hulp, traumachirurgie, pediatrie, chirurgie, gynaecologie en primary health care (incl. HIV- behandeling, kraamzorg en vaccinatieprogramma). De uitbraak van ebola in 2014-2015 was een regelrechte ramp voor ons ziekenhuis, waarbij we het ziekenhuis zelfs een paar maanden moesten sluiten.
In 2019 is de kraamafdeling uitgebreid met een nieuwe vleugel. Contribute Foundation heeft een uniek programma gefinancierd dat in de toekomst geheel zelfvoorzienend moet zijn. In privékamers kunnen rijkere dames van Monrovia kraamzorg krijgen. Met de inkomsten die hiermee gegenereerd worden, wordt voorlichting en medische zorg gegeven aan jonge arme moeders in Congo Town en New Kru Town.

Meer dan 22.000 patiënten per jaar

Ziekenhuis Monrovia Liberia

Kliniek New Kru Town, Liberia

In New Kru Town, een van de armste wijken van Monrovia, wonen mensen die geen geld hebben om naar ons ziekenhuis toe te komen. Maar ziektes als HIV, tbc, malaria en ook ondervoeding zijn aan de orde van de dag. In 1988 hebben we besloten vanuit hier een Health Center op te starten, dat wordt aangestuurd vanuit ons ziekenhuis in Monrovia. In 2008 heeft de Spaanse tak van HospitaalBroeders, Juan Ciudad, de kliniek gerenoveerd. Vanuit de kliniek gaan we de wijk in om mensen te helpen en voorlichting te geven.

Bijna 4.000 patiënten per jaar


Maak kennis met onze broeder Pierre. Een portret van een van onze broeders in Liberia. Hij runt onze medische kliniek in New Kru Town en leidt je hier rond in een van de grootste sloppenwijken van Monrovia.

De mensen in de sloppenwijken zijn arm

“Zo arm… Ze kunnen het zich niet veroorloven om naar het ziekenhuis te komen. Ze hebben ons nodig. Daarom gaan we naar hen.”

Ziekenhuisdirecteur broeder Peter Dawoh