Kenia

HospitaalBroeders in Kenia

Sinds 2002 is HospitaalBroeders actief in Kenia en dat is hard nodig want er is maar een dokter op 10.000 patiënten. De overheid levert op het gebied van moeder- en kindzorg diensten aan en er is sprake van een redelijk ontwikkelde gezondheidszorg sector.

Ziekenhuis Tigania, Kenia

Het St. John of God Catholic Hospital ligt in Tigania, in het midden van Kenia. De regio is dichtbevolkt. Het niveau van het onderwijs is laag, er heerst grote armoede en het gebied heeft een slechte infrastructuur. Het overgrote deel van de mensen dat rond het ziekenhuis leeft is arm en het gevolg is dat de inwoners bloot worden gesteld aan vele ziekten. Het grootste gedeelte van de patiënten die we in het ziekenhuis zien, lijdt aan malaria, reuma, longontstekingen en huidziektes.

Zelfvoorzienend
Het ziekenhuis is zelfvoorzienend: het heeft een eigen stuk grond waar wortels, kool, uien, bonen en maïs worden verbouwd voor patiënten maaltijden. Zo sparen ze veel geld uit wat weer besteed kan worden aan de patiënten. Er worden ook koeien gehouden die elke dag voor 15 liter melk zorgen en varkens. Daarnaast is er een eigen onderhoudsafdeling waar kapotte machines en apparaten worden gemaakt en opgeknapt.

Meer dan 29.000 patiënten per jaar

Outreach Kenia

Vanuit ons ziekenhuis in Tigania gaat het outreach team naar de verafgelegen gebieden waar geen gezondheidszorgstructuur is. Het outreach team bestaat uit een arts en verpleegkundigen. Zij bezoeken de dorpen op regelmatige basis. Op deze manier heeft de hele regio toegang tot gezondheidszorg.