Een feestelijke dag in Oseikojokrom

HospitaalBroeders heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt aan het uitbreiden van een kleine kliniek in Oseikojokrom. Dit is een dorpje op de grens van Ghana en Ivoorkust. In september 2021 hebben we een speciale moeder- en kindzorgunit geopend!

‘Trots op wat mijn collega’s hier hebben gebouwd’

David Heyer, Hoofd Fondsenwerving en Programma's was bij de opening van de nieuw gebouwde moeder- en kindzorgunit en doet verslag...

We stappen uit de auto waarin we met zijn zessen tweeënhalf uur hebben zitten zweten. Ik hoor ritmische Afrikaanse trommels en zie dansende meisjes, die repeteren voor hun voorstelling. Het terrein van de dorpskliniek in feestelijk versierd. Personeel loopt druk heen en weer en iedereen lijkt razend druk te zijn. ‘We’ dat zijn de chauffeur, vier medewerkers van ons ziekenhuis in Asafo en ik.
De feeststemming slaat direct op mijn gemoed: de opgewonden stemming werkt aanstekelijk. Het belooft een prachtige dag te worden! Vandaag openen we de gloednieuwe moeder- en kindzorgkliniek en het hele dorp is ervoor uitgelopen.

‘Een kraamkliniek waar vrouwen uit heel de regio en zelfs Ivoorkust heen komen’

In de afgelopen jaren hebben de donateurs van HospitaalBroeders hier in Oseikojokrom gezorgd voor een metamorfose. Een paar jaar geleden stond hier een klein kliniekje in één enkel gebouw. Nu staan er drie gebouwen op het terrein! In 2017 hebben we hier een nieuwe apotheek en laboratorium gebouwd. En vandaag dus een kraamkliniek waar vrouwen uit heel de regio en zelfs Ivoorkust heen komen om veilig te bevallen en goede zorg voor hun baby’tjes en peuters te kunnen krijgen. Het initiatief van deze unit lag bij de gemeenschap zelf. Zij hebben aangegeven dat ze dit belangrijk vinden. De bevolking is arm. De meeste mensen leven van de cacaoteelt en hebben een zwaar leven. Er is weinig geld en daarom is het werk van onze Outreach-teams zo belangrijk: onze mensen bezoeken al die afgelegen gemeenschappen in de omgeving en geven daar gratis zorg. En als er complicaties rondom bijvoorbeeld zwangerschap zijn verwijzen ze de vrouwen door naar deze nieuwe kliniek.

‘Donateurs van HospitaalBroeders hebben hier gezorgd voor een metamorfose’

Ik maak kennis met het begrip ‘Afrikaanse tijd’. We zouden om 9 uur beginnen maar om half elf neemt de eerste spreker pas het woord. Iedereen leek hier rekening mee gehouden te hebben want om 9 uur waren er nog maar weinig gasten. Maar uiteindelijk zijn alle stoeltjes bezet. Een bonte verzameling van mensen is aanwezig: heel veel jonge moeders met kindjes op hun rug gebonden, notabelen van allerlei pluimage: de plaatselijke politiechef, de chiefs uit alle dorpen in de omgeving, en een koor van twintig mannen en vrouwen die tussen de sprekers door prachtige liedjes zingen. Iedereen houdt zich keurig aan de mondkapjesplicht die hier beter lijkt te werken dan bij ons…. Na anderhalf uur en acht sprekers later is het zover. We gaan het lintje doorknippen! We worden meegenomen naar een prachtig gebouw dat vrolijk paars is geverfd. De chief knipt het lint door en we stromen met zijn allen naar binnen. Zes ruimtes waar vrouwen onderzocht kunnen worden, kunnen bevallen en verzorgd worden en kunnen blijven logeren als er complicaties zijn. Oseikojokrom heeft er een nieuwe volwaardige kraamkliniek bij!

‘Trots op wat mijn collega’s hier hebben gebouwd’

Ik ben trots. Trots op wat mijn collega’s hier hebben gebouwd. En heel blij dat ik een bijzondere donateur van HospitaalBroeders - die dit mogelijk heeft gemaakt - kan gaan berichten dat haar bijdrage op een geweldige manier is besteed. Ook zij zal blij zijn als ze de filmpjes ziet die we hier maken. Voor haar stond de zorg voor kinderen centraal. En dat is hier, op deze plek, ver weg van de dichtstbijzijnde stad geweldig gelukt.

Nog uren blijft de muziek doorspelen en blijven de dorpsbewoners nieuwsgierig door hun nieuwe aanwinst lopen.