HospitaalBroeders helpt straatkinderen in Malawi

Straatkinderen in Malawi hebben onze hulp nodig

Door de armoede belanden in Malawi veel kinderen op straat. Zij leiden een onzeker en onveilig bestaan. Zonder eten. Zonder hoop op een toekomst. Het Umoza project vangt straatkinderen op. Hier krijgen zij te eten en kunnen ze weer kind zijn. En dat niet alleen: we zorgen ervoor dat ze weer naar school kunnen en zoeken een veilig, stabiel thuis. Door corona zijn er nóg meer kinderen op straat terecht gekomen. Daarom voeren we deze maand campagne voor straatkinderen in Malawi. Doe je mee?

Doneer nu

Straatkinderen

Het Umoza project is er speciaal voor straatkinderen. Elke week gaat een team van HospitaalBroeders de straat op om te kijken of er kinderen op straat leven. Hierbij worden ze geholpen door de politie en buurtbewoners. De kinderen worden opgevangen en hun situatie wordt bekeken. Het doel is dat de kinderen uiteindelijk terugkeren naar hun ouders of dorp. We vangen ze op en zorgen dat hun leefomstandigheden verbeteren. In de afgelopen jaren konden vele kinderen weer terugkeren naar hun familie dankzij de actieve interventies van onze sociaal werkers.

Indrukwekkende beelden in NPO-programma Ondersteboven van Afrika

Voor het programma ‘Ondersteboven van Afrika’ bezocht acteur en televisiemaker Waldemar Torenstra ons project voor straatkinderen in Malawi. In de vijfde aflevering brengt hij met ons team een nachtelijk bezoek aan de straten van Mzuzu, op zoek naar straatkinderen die hulp nodig hebben. Ook ontmoet hij een ambitieuze jonge meid. Zij is altijd bang geweest dat ze prostituee moest worden. Maar dankzij het Umoza project is haar leven veranderd: zij wil - en kán - nu dokter worden. Is dat niet geweldig?!

Onderwijs voor straatkinderen

Veel kinderen willen weer naar school. Als ze daarvoor kiezen, betalen wij het schoolgeld, het uniform en de boeken. Scholing biedt deze kansarme jongeren hoop op een betere toekomst. Door de leerachterstand kunnen niet alle kinderen meteen instromen in het reguliere onderwijs. Wij hebben een aparte klas opgezet waar kinderen komen voor extra hulp met lezen en schrijven. Na een jaar zijn ze klaar om naar een reguliere school te gaan. De kinderen krijgen ook les in persoonlijke verzorging en voeding. Veel aandacht wordt besteed aan seksuele voorlichting en Hiv/Aidspreventie.

Recreatiemogelijkheden

In het Umoza programma kunnen kinderen ook ontspannen. Voetbal en tafeltennis zijn het populairst. Ook is er een traditionele zang -en dansgroep. Zij treden op tijdens officiële gelegenheden in en rond Mzuzu.

Grote vooruitgang

De cijfers tonen de afgelopen jaren een rooskleurig beeld. Minder dan 10% van de kinderen die de afgelopen jaren op straat leefde is naar de straat teruggekeerd. 80% van de kinderen is teruggekeerd naar hun familie en leeft nu in verbeterde omstandigheden.

Meer dan 700 kinderen per jaar

Geef ook om straatkinderen in Malawi en doneer

De straatkinderen in Malawi hebben onze hulp nodig. Iedere bijdrage, groot of klein helpt! Doneer nu!